dora in (e)space

Το ταξίδι στο (e)διάστημα θέλει παρέα

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 09, 2007

Το Κράτος, η αβάσταχτη υπερβολή των τηλεοπτικών μέσων και η αδιαφορία του να είσαι Ελληνας.

Ξέροντας οτι αν γράψω γιά υπερβολές κινδυνεύω να γίνω υπερβολική η ίδια, αποφάσισα να πω αυτά που σκέφτομαι γιά τις πυρκαγιές της Πελοποννήσου και της Εύβοιας. Αν κάποιοι ενοχληθούν με τις σκέψεις μου αυτές, τους ζητώ εκ των προτέρων συγνώμη ... αλλά αυτό είναι ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ηλεκτρονικό ημερολόγιο και οφείλω στον εαυτό μου να γράφω αυτά που με εκφράζουν.

Δεν αμφισβητώ ούτε μιά στιγμή οτι οι πυρκαγιές ήταν τραγικές, καταστροφικές και προκάλεσαν πολύ πόνο και αγανάκτηση στους ανθρώπους που χτυπήθηκαν.
Αποφάσισα να γράψω τώρα, γιατί μέσα στην φρενίτιδα των επερχόμενων εκλογών ο κουρνιαχτός των πυρκαγιών έπεσε (ελπίζω να μην ξεχάστηκε κιόλας, όπως συνηθίζουμε).

Οι "εκ των έσω" πληροφορίες μου γιά το θέμα προέρχονται από δύο άτομα, τα οποία - γιά διαφορετικούς λόγους το καθένα - δεν θα είχαν κανένα λόγο να εφεύρουν γεγονότα που δεν έγιναν.
Η συνάδελφός μου - ας την πούμε Ελένη - είναι εθελόντρια διασώστης και βρέθηκε στην Πελοπόννησο γιά τις καλοκαιρινές της διακοπές εκείνες τις μέρες. Μίλησε με πολλούς χτυπημένους από την φωτιά ανθρώπους και αυτό που της έμεινε σαν εντύπωση ήταν, οτι στα χωριά κοντά στις περιοχές που καιγόταν και τα οποία δεν κινδύνευαν, οι κάτοικοι έπιναν καφέ στο καφενείο τις πλατείας (άσε, μακριά από μας κι' όπου θέλει ας είναι). Αρα η φράση "...κανείς δεν ήρθε να μας βοηθήσει..." προφανώς δεν εννοούσε μόνο τους πυροσβέστες.
Ο φίλος μου - ας τον πούμε Κώστα - είναι από τον Μελιγαλά. Οταν άκουσε τους δημοσιογράφους των τηλεοπτικών καναλιών να μας (παρα)πληροφορούν οτι ο Μελιγαλάς κινδυνεύει "ΑΜΕΣΑ" και οτι "...καίγεται ήδη η βιομηχανική ζώνη...", πανικόβλητος τηλεφώνησε στους δικούς του γιά να μάθει. Του απάντησαν οτι η φωτιά ήταν τουλάχιστον 5 χιλιόμετρα μακριά από το χωριό. Εκτός αυτού, ο δήμαρχος είχε ήδη οργανώσει εκστρατεία και με χωματουργικά μηχανήματα και τρακτέρ είχαν δημιουργήσει αντιπυρική ζώνη πλάτους 100 μέτρων γύρω από το χωριό τους.

Λέω εγώ τώρα, ειλικρινά χωρίς καμμιά διάθεση κομματικοπολιτικολογίας: Ο Καραμανλής βγήκε την δεύτερη μέρα των πυρκαγιών και κήρυξε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτό σημαίνει, οτι οι τοπικοί άρχοντες αποκτούν αυξημένες αρμοδιότητες, κάτι γιά το οποίο συχνά-πυκνά διαρηγνύουν τα ιμάτιά τους οτι τους στερεί η κεντρική εξουσία. Κανένας τοπικός άρχοντας δεν φαίνεται να χρησιμοποίησε αυτές τις αυξημένες αρμοδιότητες. Ολοι περίμεναν να δράσει η κεντρική εξουσία, την οποία μονίμως κατηγορούν οτι τους δένει τα χέρια.
Η αλήθεια είναι οτι ναι, σ'αυτή την τεράστια καταστροφή, το κράτος δοκιμάστηκε και απέτυχε. Κράτος όμως δεν είναι μόνο η κυβέρνηση. Κράτος είμαστε όλοι. Πολίτες, κοινοτάρχες, δήμαρχοι, νομάρχες, παρατρεχάμενοι.
Το Κράτος απέτυχε ... όχι λάθος, ... το Κράτος ΑΠΟΤΥΧΑΜΕ.

Κάποια στιγμή γυρνώντας σπίτι από τη δουλειά, μέσα στο αυτοκίνητο, άκουγα στο ραδιόφωνο κάποιον (καθηγητή ή όχι, δεν θυμάμαι) που μιλούσε γιά το θέμα. Εμεινα 10 λεπτά παρκαρισμένη έξω από το σπίτι, μόνο και μόνο γιά να ακούσω αυτά που έλεγε, γιατί μου φάνηκαν τρομερά ενδιαφέροντα. Ελεγε λοιπόν οτι φωτιές πάντα υπήρχαν, δεν ανακαλύψαμε ξαφνικά τον τροχό. Αλλά τα παλιά χρόνια, οι αγρότες ήξεραν να κάνουν αντιπυρικές ζώνες, ήξεραν να αντιμετωπίζουν τις μικροεστίες. Μετά έγινε η πυροσβεστική - οι αγρότες περίμεναν τους πυροσβέστες, μετά πήραμε αεροπλάνα - οι πυροσβέστες περιμένουν τα αεροπλάνα. Το Μάνα εξ ουρανού.
Μέγιστο λάθος - έλεγε πάλι ο κύριος του οποίου το όνομα δεν θυμάμαι και του ζητώ συγγνώμη γιατί έτσι δεν μπορώ να του αποδόσω τα εύσημα - η παραχώρηση της φύλαξης και πυρόσβεσης των δασών στην Πυροσβεστική ενώ πριν, αρμόδια (υποθέτω και πολύ πιό αποτελεσματική) ήταν η Δασική Υπηρεσία.
"Η δασική πυρκαγιά είναι σαν ανταρτοπόλεμος. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με παρατεταγμένες τις δυνάμεις σε αναμονή. Θέλει επίθεση. Η δασική φωτιά αντιμετωπίζεται μόνο με φωτιά, το λεγόμενο αντιπύρ. Βάζεις δηλαδή εσκεμμένα φωτιά σε ένα κομμάτι, έτσι ώστε όταν η φωτιά φτάσει εκεί συναντά καμμένο μέρος και μην έχοντας τίποτε να κάψει, σβήνει. Αυτό μόνο οι ΔΑΣΟπυροσβέστες ξέρουν και μπορούν να το κάνουν. Δεν υπάρχει δύσβατη περιοχή γιά τους δασοπυροσβέστες. Δύσβατες είναι οι περιοχές μόνο γιά τα πυροσβεστικά αυτοκίνητα."
Αυτά και άλλα συγκλονιστικά - γιά μένα - ειπώθηκαν εκείνη τη μέρα στο ραδιόφωνο.
Αυτά και η - ως συνήθως - υπερβολή των γεγονότων που ακολούθησε τις επόμενες μέρες, με "ανάγκασαν" να γράψω.

Οπως είπα και πριν, δεν αμφισβητώ την τραγικότητα και το μέγεθος της καταστροφής. Ομως οι συνεχείς αναφορές στο "κάηκε όλη η Πελοπόνησσος", τόσο των (α)διαφόρων δημοσιογράφων όσο και των (α)διαφόρων πολιτικών, ειλικρινά με εκνευρίζουν.
Δείτε εδώ την εικόνα της Πελοπονήσσου μετά τις φωτιές. Εμένα τουλάχιστον, δεν μου φαίνεται να κάηκε όλη η Πελοπόνησσος. Αραγε είναι ίδιο της φυλής μας να υπερβολικοποιούμε τα πράγματα γιά να μπορούμε να φωνάζουμε και να αναζητούμε ευθύνες αλλού;

Αν ο καθένας μας φρόντιζε την αυλή και το τριγύρω του σπιτιού του, δεν θα ήταν πιό εύκολα τα πράγματα; Μήπως το ίδιο δεν γίνεται και τον χειμώνα όταν χιονίζει; Ολοι περιμένουμε το Κράτος να καθαρίσει την αυλή μας. Και τα άπλυτά μας...΄
Εμείς δεν φταίμε ποτέ, δεν είμαστε ποτέ και γιά τίποτε (και με τις δύο έννοιες) υπεύθυνοι.
Εμείς μιά ζωή θα περιμένουμε το Μάνα εξ ουρανού που (σχεδόν) ποτέ δεν έρχεται.

Εεεεε!!! Εσείς εκεί έξω .... το "συν Αθηνά και χείρα κίνει" το θυμάται κανείς;;;;
Μπα, που καιρός γιά τέτοια τώρα ... Ασε που αρχίζουν και οι ειδήσεις στην τηλεόραση και τι να πρωτοδείς ... άκουσα οτι σε κάποιο κανάλι θα έχουν την Μπακογιάννη με τον Βενιζέλο και σε κάποιο άλλο τον Βουλγαράκη με τον Λοβέρδο. Πάλι θα βογγήξει το κοντρόλ.

Καληνύχτα Ελληνες, κοιμηθείτε ήσυχοι, τα κανάλια ξαγρυπνούν και φροντίζουν γιά σας.

1 ππππππππππππππ

Blogger Кроткая ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ...

ουφ,δεν είμαι μόνη μου.

10:13 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home